[GHID]Saman

Lumea Metin2 este populata de 4 "specii" de luptatori, sura, razboinic, ninja si saman, fiecare avand posibilitatea de a alege intre 2 strategi de lupta, pvp sau pvm (PVP - player vs player / PVM - player vs monster).

SAMAN ZMEU

Saman-ul Zmeu (Dragon) beneficiaza de 6 skilluri dintre care 3 skiluri sunt pentru buff iar celelalte 3 de atac.

Competente:
Talisman Zburator: Are cel mai mic timp de incarcare si anume 7 secunde,care urmareste adversarul pana la un anumit interval.Descrierea skillului in joc poate fi inselatoare : "Atac asupra mai multor tinte",dar in realitate Talismanul zburator poate lovi maxim 2 tinte daca ele sunt apropiate una de cealalta cand skilul loveste tinta.Talismanul Zburator este un skill valoros pentru saman dragon datorita capacitatii sale de a se bloca pe o tinta,chiar daca aceasta este in miscare.Asta este buna pentru pvm cu scopul de a aduna mobi,si foarte buna in pvp pentru sarcina de a pune jos un inamic ce incearca sa scape.
Aruncarea Dragonului: Este un skill rapid, cu multe avantaje.Are doar cu o secunda mai mult timpul de incarcare decat Talismanul Zburator.Face un pic mai multe daune,si are o sansa sa cauzeze foc de durata asupra tintelor.Orice posibila tinta ce se afla in raza lui de actiune primeste maximul daunelor skill-ului.Daunele focului de durata sunt similare cu otravirea,cauzand daune fixe de-a lungul timpului.Cu aceste proprietati,Aruncarea Dragonului este un skill valoros pentru orice Shaman Dragon.Cu toate acestea nu urmareste tinta daca este in miscare,si cere o tinta fixa.
Ragetul Dragonului: Orice tinta in raza de actiune (in acest caz un cerc in jurul caracterului shaman) primeste daune de la skill. De asemenea are sansa de a cauza foc de durata.Are cel mai mare damage dintre toate skillurile ofensive ale shamanului dragon, insa detine cel mai indelungat timp de incarcare : 20 secunde. Un avantaj il constituie faptul ca nu este necesar sa alegi o tinta specifica. Este folositor si pentru pvm si pentru pvp.Pentru pvm in special,atunci cand descaleci calul,avand tinta pierduta,cauzand daune tuturor mobilor din jurul shamanului. In pvp, este mai avantajos impotriva adversarilor care au viteza mare de miscare si sunt greu de ales ca tinta.
Binecuvantarea: Este unul dintre cele mai solicitate skill-uri de aparare in pvm,atunci cand din grupa face parte un shaman zmeu, al doilea dupa acesta fiind Forta Dragonului. Binecuvantarea reduce suma daunelor atacului corporal primit in functie de punctele de inteligenta detinute de shaman. Durata de incarcare a skill-ului este de 10 secunde.
Reflectia: Este un alt buff de aparare a carui eficacitate a fost mult timp dezbatuta.Avand in vedere marea cerere a celorlalte 2 buff-uri ,reflectia este dusa la master foarte rar de catre un shaman dragon,asta doar daca scopul shamanului nu este sa fie pur buffer.Reflectia face exact ceeea ce numele skillului sugereaza si anume reflecta un procentaj din daunele primite de la adversari cauzandu-le lor damage. Si acest procentaj depinde de numarul punctelor de inteligenta ale shamanului. Cu toate acestea reflexia nu reduce la fel de mult daunele primite ca binecuvantarea. Efectul reflexiei este de asemenea diminuat de efectul binecuvantarii.In ciuda ambiguitatii skill-ului, multe persoane au incercat Reflectia gasind acest skill foarte ajutator.
Forta Dragonului: Fara indoiala este cel mai dorit buff pe care un shaman dragon il poate da aliatilor. Creste sansa de lovituri critice, depinzzand in tottalitate de numarul punctelor de inteligenta ce le detine shamanul. Este extrem de util atat in pvm cat si in pvp. Timpul de incarcare este de 10 secunde. Durata skillului depinzand si aceasta de numarul punctelor de inteligenta.
Focul de durata, ce a fost mentionat mai sus,este aproape similar cu otravirea. Cauzeaza damage de 10 ori pe o anumita perioada de timp. Aruncarea dragonului si Ragetul Dragonului au aceeasi sansa de a da foc adversarilor, si poate fi crescuta de levelul skill-ului si de numarul punctelor de inteligenta ce le detine shamanul.

Construirea shamanului dragon hibrid (hibrizi se numesc cei care opteaza pentru combinarea buffurilor cu skillurile de atac) Skill-urile cele mai des intalnite sunt: Aruncarea dragonului si Ragetul dragonului imrepuna cu 2 skilluri de buff Forta dragonului si Binecuvantarea. Insa un shaman hibrid poate alege oricare dintre cele 3 combinatii pentru skill-urile de atac:
Aruncarea Dragonului si Ragetul Dragonului. Skill-ul ce are sansa de atac posibila asupra mai multor tinte daca acestea se afla in raza lui de actiune impreuna cu cel care ofera cel mai mare damage dintre toate skillurile shamanului dragon. Aceste doua skilluri oferind sansa mai mare de a cauza foc de durata.
Aruncarea Dragonului si Talisman Zburator datorita timpului de incarcare foarte mic.
Talisman zburator si Ragetul dragonului.O rara ,dar efectiva combinatie,talismanul folositor pentru lure si pentru pvp, Ragetul care ofera cel mai mare damage,avand si sansa pentru foc de durata.
La al 5-lea master, shamanii hibrizi obisnuiesc sa nu tinda spre Talismanul Zburator. Asta depinzand doar de stilul dorit de shaman.Reflectia poate fi de asemenea un al 5-lea master folositor.
Statusul pentru shamanii hibrizi: Primele statusuri ce trebuiesc crescute sunt INT si VIT.INT pentru damage-ul skillurilor si forta buff-urilor si VIT pentru supravietuire si aparare. La levele mai mari hibridul poate sacrifica punctele de la VIT, sau pur si simplu sa adauge STR sau DEX depinde daca tind mai mult spre pvm respectiv pvp.

Construirea Shamanului PvM.
Un shaman dragon pvm este foarte asemanator cu un hibrid. Cea mai mare diferenta dintre cei doi provine de la status. Aspectul competentelor este foarte asemanator daca nu chiar identic.
Skill-uri PvM. Inca o data buff-urile sunt aceleasi ca la shamanul hibrid.Binecuvantarea si Forta Dragonului. Cat despre skill-urile de atac, un shaman pvm tinde mai mult spre o combinatie de competente ce include Ragetul Dragonului pentru proprietatile sale si anume: nu este necesara selectarea unei tinte,si pentru damage-ul cauzat.
Statusul pentru un Shaman PvM este 2 INT 1 VIT pana la full INT dupa care se adauga puncte si la DEX

Construirea Shamanului PvP. Un Shaman Dragon de succes contruit PvP este rar intalnit.Are nevoie de bonusuri si echipament specific pentru a fi competitiv.Cu toate acestea competentele sunt usor de ales.
Skill-uri Shaman PvP. Pentru primele 4 mastere,nu este o decizie prea mare de luat. Toate cele 3 skilluri de atac : Ragetul Dragonului, Aruncarea dragonului,Talismanul Zburator impreuna cu Forta Dragonului construiesc un shaman dragon PvP. Ca autor al acestui ghid,as vrea sa punctez ceva. Am vazut alte ghiduri ce recomanda ca un Shaman Dragon PvP aduc la master cele 3 skilluri de atac prima data. Eu recomand ca Forta Dragonului sa fie adusa la master a doua sau a treia data. Motivul pentru asta este ca inainte de a ajunge la un nivel destul de mare pentru a avea 4 mastere,avand un decent level la Forta Dragonului poate ajuta un shaman zmeu sa faca level singur cat si ca ajutor la levele mai mici. Ordinea celor 3 skilluri de atac variaza si pot fi facute dupa preferintele proprii.
Status Shaman PvP. Un shaman dragon PvP are nevoie de INT care creste sansele de critic la Forta Dragonului deasemenea si sansa de a cauza foc de durata. Din acest motiv, un saman zmeu pvp ar trebui sa aiba cat mai multe puncte de INT posibil. La levele mai mici, maxim VIT este important pentru supravietuire. Dupa lvl 70/75 este recomandat ca un anumit numar de puncte de pe VIT sa fie transferate pe DEX pentru a majora damage-ul skillului. STR are o valoare apropiata de 0 pentru shamanul dragon PvP.

Alegerea armelor pentru un shaman dragon poate fi vitala pentru construirea specifica, dar acolo sunt cateva optiuni generale si bonusuri care pot fi explicate.

Shamanii au arme unice, fiind singura clasa care nu poate manui o sabie,dar singura clasa care poate tine un evantai sau un clopot.
Alegerea dintre folosirea unui evantai sau a unui clopot in orice situatie poate fi simpla. Desigur prezenta pietrelor si bonusurilor pot afecta in mare masura eficienta uneia dintre cele doua arme, dar in general sunt cateva alegeri simple de facut.
In cazul PvM unde shamanul lupta de pe cal (asigurat ca shamanul detine un cal armat sau militar), alegerea este exclusiva pentru folosirea unui clopot. Exista cateva motive pentru asta, cel mai evident fiind ca evantaiele sunt ineficiente in lupta de pe cal. Cel mai important, clopotele in general au o valoare a atacului mai ridicata decat evantaiele de acelasi level si calitate.
Shamanul poate de asemenea excela in PvM fara sa lupte de pe cal folosind un evantai, in special cu viteza mare de atac. Shamanul poate cauza un damage mare, rapid cu skilluri succesive, si poate de asemenea sa-si dea buff cu usurinta in timp ce constant se bate cu adversarii.
Sprijinul shamanului se bazeaza mai mult pe bonusurile de pe iteme decat itemele in sine, pentru shamanul hibrid ce lupta de jos, un evantai poate fi preferat pentru cazurile in care shamanul este nevoit sa lupte de jos pentru a se apara.
Pentru PvP, un evantai este aproape intotdeauna preferat, oferind o valoare a atacului magic mai ridicata, care creste dmg-ul skillului. Exceptie de la aceasta regula este clopotul orhidee care la +9 are valoarea atacului magic mai mare decat orice evantai.


SAMAN VINDECARE

Samanul vindecator este cea mai versatila clasa si este pur si simplu imposibil de spus care este "reteta" ideala, fiecare fiind liber sa-si dezvolte un stil propriu. Aceasta este o abordare personala a samanului vindecator in pvp.

Statusul general recomandat este 1 VIT 2 INT. Eu recomand 1 VIT 5 INT pana aveti INT la maxim, iar apoi full VIT si full DEX. STR este ultimul. Explicatia este simpla, ca shaman in pvp NU aveti nevoie de aparare. Stiu, suna ciudat dar chiar asa este, iar viata poate fi suplimentata bine mersi prin obiecte cu mult pv dar mai ales prin skill-ul leac. Deci puteti lejer sa mergeti pe acest raport un pic extrem.

Competentele:
Adevarata putere a shamanului sta in competente. Fara ele e mai slab ca un caine flamand, iar cu ele un adevarat reaper.
Leac. Unealta cea mai de pret si motivul principal pentru care veti castiga majoritatea duelurilor. Obligatoriu acesta va fi primul master.
Chemare Fulger. Principalul skill ofensiv. Are un timp de incarcare maricel (comparativ cu celelalte), dar damage-ul imens si mai ales sansa de necunostinta merita cu varf si indesat. Faptul ca are area damage este un bonus inutil in pvp. Masterul 2
Accelerare. Unul dintre cele mai subestimate skill-uri din joc. Viteza de miscare si viteza farmecului sunt vitale in orice duel. Veti vedea cand ajung la tactici motivele exacte. Masterul 
Aruncare fulger. Viteza foarte buna (7 secunde) si damage consistent. Alternativa la al doilea master in locul chemarii datorita acestei viteze. Pacat ca nu are sansa de necunostinta.
Gheara fulger. Viteza decenta si daune bune dar datorita faptului ca nu e nici cel mai rapid si nu are nici sansa de necunostinta il recomand ca al 5-lea master.
Atac fortat. O ineptie. Cel mai prost skill din tot jocul. Nu as pune puncte pe el nici macar dupa ce as avea 5 mastere.

Echipament
1. arma trebuie sa fie obligatoriu clopot antic sau evantai vant toamna cu paguba competentei cat mai mare. Paguba medie nu conteaza. Incercati sa puneti pe arma o piatra a reintoarcerii cat mai mare si pietre anti razboinic si anti sura.
2. armura nu prea conteaza ce este cat timp are piatra grabei cat mai mare. Bonus de pv si bonus la viteza farmec.
3. scut imun la necunostint.
4. restul mult pv si mult INT. Bonusuri de viteza farmec sunt binevenite.

Note generale
Incercati sa aveti cat mai mult pv viteza de miscare si viteza farmec.
PV. Mult pv inseamna ca rezistati mai mult in caz ca sunteti prins de un stun si incasati cateva vraji. Cu cat aveti mai mult cu atat veti putea sa rezistati mai mult in dueluri. Bonusuri de pv, bratari de argint/aur alb, cercei de abanos, etc.
Viteza de miscare. Cu o grabei +6 papuci la +9 si G la accelerare ajungeti pe la 188 viteza de miscare. Adica nu o sa va prinda nimeni. Si cine nu te prinde nu-ti va da dmg.
Viteza farmec. Unul din aspectele ignorate chiar de multi shamani din pacate. La viteza 200 timpul de incarcare al vrajilor se injumatateste. Adica dati de 2 ori mai repede in adversari cu vrajile voastre. Un shaman cu viteza farmecului 200 si master pe aruncare fulger va fi o adevarata mitraliera si va da acest skill la fiecare 3,5 secunde.

Strategi de duel:
Si iata ca am ajus si la cel mai important aspect al acestui ghid. Chiar daca statusul e perfect si competentele puse la fel tot nu veti face mare branza in dueluri daca nu aveti o tactica buna. Trebuie sa ghiciti adversarul sa-i cunoasteti vrajile si mai ales ordinea in care le da. De ex un razboinic corp va da vartej si taietura tripla imediat dupa ce v-a prins stun. Deci calculati cat timp a mai ramas intre stun-urile lui si aveti grija sa va prinda cu viata full altfel riscati sa muriti din stun+vartej+tripla.
Dupa cum am spus si la inceput apararea nu conteaza dar viteza da. Am spus asta pentru ca intr-un duel trebuie sa fugiti. Alergati aparent
haotic pentru a nu lasa adversarul sa va anticipeze directia, dar in acelasi timp aveti mare grija la obstacole si la adversar. Cel mai rau lucru care se poate intampla e sa ramai intr-un colt in timp ce un sura magie te seaca cu spiritul flacarii. In 3 secunde esti pe jos iar
adversarul rade de tine.
Invatati raza de actiune a diverselor vraji ale adversarilor (tropait, spirit flacara, etc) si incercati pe cat posibil sa va tineti in afara
acesteia. Veti reusi acest lucru datorita vitezei superioare (nu uitati de skill-ul accelerare).
Dati de la distanta cu tot ce aveti si continuati sa fugiti pana cand adversarul e mort. Vindecati-va cand aveti nevoie dar atentie la ce distanta este adversarul. Vindecarea nu se poate face din alergare si cu un adversar aproape riscati sa muriti.
Singura situatie in care este permis sa veniti sa dati de aproape cu clopotul/evantaiul este daca adversarul este foarte slab. Altfel nu aveti nici o sansa.